Chirurgische
Behandelingen

Borstreconstructie

Borstreconstructie na kanker
Voor personen die een borstamputatie ondergingen, zijn er 3 opties: eigen weefsel, prothese of lipofilling.

Een borstreconstructie met eigen weefsel gebeurt met een weefselflap die we van de buik nemen. Kan dit niet? Dan is het uit de rug of bil. Hierdoor krijg je een natuurlijke, nieuwe borst die mee veroudert. Let er wel op dat dit een grote ingreep is die enkele uren duurt. Bij deze ingreep worden bloedvaten microchirurgisch aan mekaar gezet om zo een weefseltransplantatie uit te voeren.

Om je een idee te geven: je ligt gemiddeld 5 dagen in het ziekenhuis, moet 6 weken revalideren, 6 maanden later krijg je een tweede correctie, 3 maanden later een tepelreconstructie en nog 3 maanden later een tepeltatoeage. Het volledige traject duurt dus minstens een jaar. Maar het resultaat is er wel levenslang.

Kies je voor een prothese? Dan verloopt de ingreep iets eenvoudiger en minder technisch. Let er wel op dat dit geen levenslange optie is en dat de prothese soms vervangen moet worden.

Graag een tussenoptie? Kies dan voor lipofilling. Hierbij doen we liposuctie op 1 plaats in je lichaam. Dat vet gebruiken we om de nieuwe borst een lichaamseigen gevoel te geven. Hiermee is het vaak niet mogelijk om een volledige borst te maken en wordt er aanvullend gewerkt met een kleine prothese.

Hoe gaan we te werk?
Dit hangt af van het type amputatie. Borstreconstructies zijn maatwerk. Komen er nog bestralingen? Dan gebruiken we geen onmiddellijke weefselflap. Je krijgt een tijdelijke prothese om de holte open te houden, daarna krijg je een definitieve prothese of weefseltransplantatie.

De gemiddelde opname duurt 5 dagen, waarbij je minstens 1 nacht op intensieve zorgen ligt indien er een weefseltransplantatie werd uitgevoerd.

Graag meer info over borstreconstructie?
Neem gerust contact op voor vragen of een eerste vrijblijvende consultatie →