Chirurgische behandelingen > Borst

BORST

De borst is voor veel vrouwen een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Zwangerschap, borstvoeding, hormonale veranderingen of genetische factoren kunnen de vorm of grootte van de borst beïnvloeden, waardoor deze niet langer als passend wordt ervaren. Dit kan leiden tot onzekerheid en een verminderd zelfbeeld.

Bij borstchirurgie is het voor mij essentieel om jouw wensen, behoeften en medische mogelijkheden goed te begrijpen. Tijdens een uitgebreid intakegesprek bespreken we jouw verwachtingen en zoek ik samen met je naar de juiste balans tussen esthetiek en harmonie met jouw lichaam.

Met jarenlange ervaring in borstchirurgie begeleid ik je persoonlijk en professioneel, zodat jouw borst weer voelt als een natuurlijk onderdeel van uzelf. Jouw vertrouwen en tevredenheid staan centraal.

  • Hierbij brengen we de tepel naar zijn oorspronkelijke positie, of naar een esthetisch mooiere positie. Dit kan gepaard gaan met een borstvergroting of borstverkleining. Ook wordt deze ingreep vaak gecombineerd wanneer borstprothesen vervangen moeten worden.

  • Bij een borstvergroting bekijken we samen welke techniek en welke prothesen er worden gebruikt. Een borstvergroting kan ook met lichaamseigen weefsel, waarbij de huidige borst vergroot wordt met lipofilling.  Dit vetweefsel halen we elders in het lichaam door liposuctie. Deze ingrepen kan je ook combineren. De hybride vergroting omvat een kleine borstprothese met aanvullende lipofilling , wat resulteert in een natuurlijker uitziend resultaat.

  • Een borstverkleining kan zowel om functionele redenen, zoals rug- en nekklachten, als om esthetische redenen worden uitgevoerd. Tijdens de consultatie bespreken we jouw wensen en bekijken we de lichaamsverhoudingen om de meest geschikte operatietechniek te bepalen. Deze wordt volledig afgestemd op jouw lichaam en verwachtingen.

    Ook de tepel en het tepelhof worden eveneens gelift.

  • Als je liever geen gebruik maakt van implantaten voor een borstvergroting dan kan je jouw borsten ook laten vergroten met lichaamseigen vet.

    Dit proces houdt in dat vet wordt weggezogen van een andere plek op het lichaam, waarna het vetweefsel wordt bewerkt en in de borsten wordt ingebracht.

    Deze techniek kan ook gecombineerd worden met implantaten om een natuurlijker resultaat te bekomen. Het vet wordt dan als een ‘kussentje’ over het implantaat geplaatst, wat bekend staat als een hybride borstvergroting.

  • Na een borstsparende ingreep of een borstamputatie vanwege een kwaadaardig letsel, kan de borst gereconstrueerd worden. Dit is mogelijk met een prothese of met lichaamseigen weefsel, afhankelijk van de voorafgaande oncologische behandeling en resectie. Deze keuze wordt samen met je besproken tijdens een consultatie.

    Deze ingrepen worden altijd uitgevoerd in het ziekenhuis. We organiseren met onze dienst in ZOL Genk driemaandelijkse infosessies waarin alle technieken met voorbeelden worden besproken.

    Als je interesse hebt in een borstreconstructie, geef ik je graag alle informatie tijdens een eerste gesprek.

  • Mannen hebben net als vrouwen borstklierweefsel, maar dit kan zich in sommige gevallen overmatig ontwikkelen, wat vooral esthetische gevolgen heeft.

    Bij deze ingreep verfraaien we de mannelijke thorax (borstkas) en verwijderen we overtollig borst- of vetweefsel

  • Tepelcorrecties zijn vaak nodig bij een ingetrokken tepel, wat soms ook functionele klachten veroorzaakt. Als een tepel volledig ontbreekt, bijvoorbeeld na een borstamputatie en reconstructie, kan er na de borstreconstructie een nieuwe tepel worden gemaakt. Deze ingreep gebeurt altijd onder lokale verdoving. Na het maken van een nieuwe tepel wordt deze vaak getatoeëerd om zo een gepigmenteerd tepelhof na te bootsen.

  • Lymfeoedeem is een chronische aandoening die vaak ontstaat na een trauma of een eerdere  ingreep, zoals een okselklieruitruiming. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem, kunnen chirurgische ingrepen voor een verlichting van de klachten zorgen. Hierbij bevorderen we de lymfedrainage.

    Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Dan moeten er vooraf enkele onderzoeken worden uitgevoerd. Die vertellen ons meer over de probleemstelling en de mogelijke behandelingen. Voor de behandeling van lymfeproblematiek hebben we een lymfecentrum in ZOL Genk opgericht.

HET PROCES IN 6 STAPPEN

Stap 1 - Intakegesprek

Tijdens een eerste vrijblijvend intakegesprek bespreek ik jouw wensen, verwachtingen en medisch dossier. We overlopen het verloop van de opname, de ingreep, het herstelproces en eventuele risico’s. Ik geef een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en beperkingen en beantwoord al jouw vragen. Aangezien prijzen op maat worden bepaald, bespreken we dit persoonlijk.

Stap 2 - Voorbereiding en planning

In een tweede consultatie werken we een gedetailleerd behandelplan uit, waarbij we ook aandacht besteden aan de juiste proporties en harmonie met jouw lichaam. We beschikken over de nieuwste 3D simulatie camera (Vectra 3D), waarbij we tijdens jouw pre-operatief gesprek visualisaties kunnen maken van het verwachte resultaat.

Stap 3 - De operatie

Op de dag van de operatie word je ontvangen in een professionele en veilige omgeving. Een gespecialiseerde anesthesist bespreekt de narcose met je en zorgt ervoor dat je tijdens de ingreep comfortabel en veilig bent. De chirurgische procedure wordt uitgevoerd volgens de vooraf besproken techniek, waarbij precisie en zorg centraal staan. Eventuele incisies worden zorgvuldig geplaatst om littekens tot een minimum te beperken. Het is gebruikelijk dat je na een dagopname ‘s avonds al naar huis mag gaan.

De esthetische ingrepen worden uitgevoerd in onze privé kliniek Engage Clinic en voor niet esthetische ingegrepen helpen wij je verder in het ZOL.

Stap 4 - Nazorg direct na de ingreep

Na de ingreep blijf je enkele uren onder toezicht van medisch personeel in een rustige omgeving. Hier wordt gecontroleerd of je comfortabel bent en klaar bent om naar huis te gaan. In sommige gevallen kan een overnachting noodzakelijk zijn. Je ontvangt gedetailleerde instructies voor het herstel en krijgt, indien nodig, pijnstillers of materialen voor wondverzorging mee. Ook krijg je bij sommige ingrepen een steun BH mee en informeren we je hier zorgvuldig over.

Stap 5 - Herstelperiode

Het herstelproces varieert per ingreep en persoon. Je krijgt advies over rust, wondverzorging en het vermijden van fysieke inspanning in de eerste weken, ook mag je zeker niets tillen. Zwellingen en bloeduitstortingen kunnen optreden, maar deze verdwijnen meestal binnen twee weken. Tijdens de herstelperiode plannen we een controlemoment in om de genezing op te volgen en eventuele vragen te beantwoorden.

Stap 6 - Opvolging en eindresultaat

Na de operatie hecht ik veel waarde aan een persoonlijke opvolging. Littekens worden zoveel mogelijk verborgen in natuurlijke huidplooien of de haarlijn. Indien nodig, bespreek ik aanvullende behandelingen zoals crèmes of lasertherapie om de genezing te versnellen. Hoewel de eerste resultaten al snel zichtbaar kunnen zijn, kan het enkele maanden duren voordat het definitieve resultaat volledig zichtbaar is.